Tema 6.
Maladii cu transmitere sexuală, efectul asupra sănătăţii
Termeni-cheie: infecţie, relaţii sexuale, prevenire.
Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) constituie una dintre cele mai comune cauze de îmbolnăvire a populaţiei de vârstă tânără, având consecinţe negative majore asupra sănătăţii şi potenţialului reproductiv al comunităţii. Implicaţiile sociale şi economice ridică ITS la rangul unei probleme de sănătate publică.
Pandemia HIV a influenţat în mod direct conştientizarea corelaţiei dintre creşterea ITS şi răspândirea mondială a infecţiei HIV. Infecţiile cu transmitere sexuală măresc semnificativ riscul de transmitere a infecţiei HIV.
SARCINA 1. Pentru a afla mai multe despre cele mai cunoscute și frecvente ITS, studiați informația din Suportul de curs (Modulul 5, Tema 6) și analizați imaginile de mai jos:
candidoza
citomegalovirusul
chlamidia
herpesul genital
hepatita B și C
tricomoniaza
infecţia HIV
virusul papiloma uman (HPV)
Consecinţele ITS asupra sănătăţii
Se va lua în consideraţie faptul că unele maladii se tratează şi se vindecă, altele se tratează, dar nu se vindecă, astfel persoanele sunt purtătoare de aceste infecţii toată viaţa, necesitând a se trata periodic (HIV, hepatitele şi alte infecţii virale).
Tratamentul incorect, incomplet face ca infecţiile să treacă în formă cronică, care afectează organele şi sistemele.
Una din consecinţele grave pentru fete şi băieţi este incapacitatea de a avea urmaşi – infertilitatea.
SARCINA 2.
În baza celor studiate mai sus, participă la cursa de cai intelectuală de mai jos. Pentru a câștiga cursa, va trebui să răspunzi corect la toate întrebările. Mult succes!
SARCINA 3.
a. Selectează o temă din cele două prezentate mai jos.
A. Enumeraţi dezavantajele unei relaţii sexuale neprotejate
B. Enumeraţi căile de profilaxie a ITS