Tema 2.

Valorificarea vocaţiei şi a potenţialului personal





Cuvinte cheie:

-vocație,

-potențial personal,

-dezvoltare personală

Sarcina 1.

a. În nourașul de cuvinte de mai jos, identifică cuvintele care se asociază cu termenul de VOCAȚIE și pe celea care rezonează cu termenul de DEZVOLTARE PERSONALĂ.

b. Selectează unul din aceste cuvinte și argumentează părerea ta printr-un exemplu/ istorioară din viața personală. Împărtășește-ți istorioara cu 3 colegi din grup.


c. Lucrând în grup sau împreună cu toată clasa, crează un nouraș de cuvinte pe aceeași temă, folosind platforma WordArt.

  • Urmează pașii prezentați în Tutorialul Cum creem nouraș de cuvinte cu ajutorul platformei WordArt din secțiunea Laboratorul digital, pe care o găsești în partea de jos a paginii.
  • Prezintă colegilor nourașul creat și discută semnificația fiecărui cuvânt pe care l-ai ales.


Sarcina 2.

a. Analizează informația din Suportul de curs (Modulul 4, Tema 2) și cea prezentată mai jos pentru a afla mai multe despre Ce este vocația și dezvoltarea personală?, Cum să îți descoperi talentul? și Care sunt cei 3 pași pentru dezvoltarea personală?

Ce este vocația?

Conform DEX, vocația este aptitudine, chemare, predispoziție pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumită profesie.

Vocația este parte componentă a fericirii, pentru că atunci când persoana își urmează vocația - dă frâu liber pasiunilor, talentelor și abilităților sale și, atunci, activitatea (învățătura, munca) devine o parte a vieții, devine un fel de joacă continuă.

Cuvântul vocație vine din limba latină „vocare” care înseamnă chemare. Denotă o voce care cheamă individul către un scop unic.

Vocația este cea care scoate la iveală tot ce este mai bun din persoană, fiind combinația unică de talente și abilități, care este și va fi pilonul de sprijin în viață.

”Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să te trezești dimineața cu un zâmbet mare, nerăbdător să înceapă o nouă zi, să te bucuri că trăiești, că poți să experimentezi și să te exprimi făcând ceea ce-ți place?”

Câți dintre elevi/eleve știu de pe băncile școlii ce profesie sau în ce domeniu ar vrea să-și desfășoare activitatea, ce îi atrage, ce ocupație ar fi potrivită pentru ei? De câte ori aud întrebarea pusă de familie, cunoscuți, profesori Ce vrei să devii când vei fi mare?”

Deseori răspunsul la această întrebare rămâne destul de vag o perioadă mare din viața adolescenților.

Recomandări:

  • Ce pot face adolescenții?
  • Să exploreze propriile talente și hobby-uri.
  • Să asculte părerile părinților, rudelor și prietenilor, să analizeze ofertele educaționale și pe piața muncii etc.

Important e сa fiecаre să înțeleagă ce își dorește, dar și ce poate face?

Vrea să aibă un simplu loc de muncă sau vrea să facă activitatea în care să-și utilizeze talentele și să se simtă împlinit?

Vrea să câștige bani cu orice preț sau/și să-și exploreze și să-și urmeze chemarea, vocația.

Dar pentru aceasta fiecare trebuie să știe care anume este vocația lui!

Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltare personală, conform DEX, este acțiunea de a se dezvolta și rezultatul ei. Însuși expresia dezvoltare personală reprezintă o combinație dintre două cuvinte: Dezvoltare + Personală.

Atunci când oamenii realizează mai multe lucruri și viața lor se schimbă – putem vorbi despre dezvoltare.

Atunci când nu se schimbă nimic, sau lipsesc rezultatele - nu putem vorbi de dezvoltare, ci mai degrabă de intenție personală, simulare personală.

Iar ideea de personal este legată de ceea ce face persoana, ceea ce simte sau ceea ce este.

b. În baza celor studiate mai sus, realizează un micro-eseu pe tema „Agenda mea de descoperire a vocației mele și de dezvoltare personală”.

  • Vizionează Tutorialul Cum creem esee digitale cu ajutoul platformei Essay Map din secțiunea Laboratorul digital de mai jos.
  • Redactează eseul tău, urmărind pașii propuși de către platforma Essay Map.
  • Versiunea finală a acestuia o poți salva în format PDF sau o poți printa și prezenta colegilor pentru discuție.

LABORATOR DIGITAL

Tutorialul

Cum creem Tutorialului nouraș de cuvinte cu ajutorul platformei WordArt

Tutorialul

Cum creem esee digitale cu ajutorul platformei Essay Map