TEMA 1.
Modificări fiziologice în adolescenţă. Maturizarea.
Termeni cheie: pubertate, adolescenţă, maturizare, modificări fiziologice.
În Modulul 1 veți afla multe lucruri utile despre pubertate și adolescență.
Pubertatea este perioada de trecere de la copilărie la maturitate, perioada în care organismul se pregăteşte pentru maturitate, începe între anii 8-9 şi durează până la 15-16 ani. În această perioadă corpul uman suferă schimbări totale, la nivel: fizic, mintal, dar şi sexual.
Adolescenţa este perioada importantă în dezvoltarea fizică, mentală şi sexuală a fetelor şi băieţilor care include una dintre cele mai evidenţiate etape din viaţa unei persoane ce reprezintă trecerea de la etapa de copil la cea de adult. Adolescenţa este perioada cea mai indicată pentru promovarea grijii faţă de propria sănătate. Prevenirea deprinderilor nocive (fumat, consum de substanţe psihoactive) este oportună anume în adolescenţă, deoarece în această perioadă se formează concepţia despre lume, se interiorizează normele comportamentale (stereotipurile gender, deprinderile alimentare, comportamentul sexual, atitudinea faţă de conflict şi risc, imaginea de sine) care vor influenţa sănătatea şi bunăstarea. Adolescenţa include o parte componentă - pubertatea, cu durata de câţiva ani, în decursul căreia au loc schimbări intense în organismul fetelor şi al băieţilor legate de maturizarea sexuală.
Modificările fiziologice indică începutul maturizării şi încep odată cu intensificarea creşterii. La baza percepţiei corporale stau atât observaţiile individuale, cât şi reacţia celor din jur. Încă până a începe a se maturiza, copilul are propria viziune despre corpul său, are o atitudine pozitivă sau negativă faţă de el. Aprecierile celor din jur referitoare la aspectul exterior al adolescentului influenţează imaginea de sine, emoţiile trăite, atracţia sexuală.
Deseori adolescentul suferă nu din cauza unor defecte corporaleobiective, dar din cauza lipsei de aprecieri privind exteriorul, din partea celor din jur Fiecare adolescent are graficul său individual şi ritm diferit al modificărilor fiziologice care este influenţat, în primul rând, de ereditate, apoi de factorii externi, cum ar fi efortul fizic, modul de alimentare etc. Schimbările intense ce survin în perioada pubertăţii sunt determinate de activarea procesului de producere a hormonilor în organismul fetelor şi băieţilor.
Studiați informația din
Modulul I, TEMA 1.
”Modificări fiziologice în adolescenţă. Maturizarea.”
Realizați sarcinile inetractive de mai jos:
Sarcina # 1: Găsește perechea potrivită
prin unirea cuvintelor cheie din acest modul și definițiile corespunzătoare.
Sarcina # 2: Completează textul despre modificările fiziologice.
Alege din listă cuvântul care se potrivete cel mai bine în contextul dat.
Sarcina # 3: Iar acum vom lucra cu informațiile despre modificările fiziologice în adolescenţă. Faceți click pe frazele care se referă la cele 3 categorii tematice:
Înălțimea și Greutatea,
Dezvoltarea sexuală și
Starea emoțională și comportamentul adolescentului.