Termeni cheie: frumuseţe, standarde de frumuseţe.

Ce este, de fapt frumuseţea? Frumuseţea e abstractă, concretă, interioară, exterioară, dar totuşi abordarea frumuseţii este subiectivă. Fiecare percepem frumosul într-un mod diferit şi considerăm că asta nu se va schimba niciodată. Dar contrar credinţei noastre, există influenţa mass-mediei care vor să impună standarde de frumuseţe foarte greu de atins. Standardele de frumuseţe se schimbă. Dacă ar fi să ne gândim puţin, idealul de frumuseţe feminin a existat de la începutul timpurilor, el schimbându-se treptat pentru a se încadra în normele vremii. În perioada renaşterii, femeile care astăzi ar fi considerate supraponderale erau apreciate pentru naturaleţea corpului lor. În era victoriană erau în vogă corsetele care erau menite să realizeze efectul „taliei de viespe”, o talie nesănătos de subţire. Iar în prezent, ideea taliei de viespe şi obsesia de a nu pune vreun kilogram în plus încă există şi, din păcate, ia amploare. De ce „din păcate”? Pentru că este trist cât de uşor putem fi influenţaţi de un concept atât de superficial precum frumuseţea fizică. Desigur, mereu s-a pus un accent prea mare pe acest tip de frumuseţe, dar acum se întâmplă mai mult decât oricând. Printr-o ,,mică” exagerare, putem spune că am ajuns la un apogeu al superficialităţii.

Când se discută despre ”standardele” de frumuseţe în mass-media, este vorba în special despre femei, dar aceasta nu înseamnă că nu există presiune şi asupra bărbaţilor să obţină corpul ”ideal”. De-a lungul timpurilor, bărbaţii au trebuit să se ocupe şi ei de imaginea corpului lor. De fapt, corpul masculin ,,perfect” s-a schimbat drastic în timp, chiar mai mult decât cel al femeilor. Grecii antici erau foarte preocupaţi în ceea ce priveşte idealurile lor de frumuseţe, bărbaţii ,,frumoşi” considerându-se slabi dar cu muşchii bine lucraţi. Pe parcurs, standardele s-au mai schimbat de la slabi la ponderali în epoca de aur de exemplu, greutatea însemnând bogăţie şi bunăstare pe atunci. Astăzi, tendinţele sunt de a avea un corp atletic, ceea ce nu este rău, dar problema apare la dorinţa excesivă de a creşte masa musculară, în special utilizând diverse suplimente hormonale. Obsesia cu muşchii sau cu „talia de viespe” va trece cu siguranţă şi, sperăm, într-o zi un corp „perfect” va fi orice corp pe care îl are omul în mod natural.

Studiați informația din

Modulul I, TEMA 3

„Standardele” de frumuseţe promovate în media – evaluare critică ” și realizați sarcinile interactive de mai jos:

Sarcina # 1: Studiați informația din textul ”Standardele de frumuseţe se schimbă”.

Încercați să deveniți milionar :)

Sarcina # 2: Vizionați acest reportaj video și răspundeți la întrebările de mai jos:

  1. Ce standarde de frumusețe au fost promovate din anii 1920 și până în 2015 ?
  2. Ce s-a întâmplat în industria modei în 2015 ?
  3. Cine este modelul poreclit ”zebra” în copilărie ?
  4. Ce se are în vedere prin ”firescul frumuseții” ?
  5. Care sunt modelele care distrug stereotipurile legate de frumusețe menționate în reportaj?
  6. Ce este ”atypic beauty”?
  7. Ce părere aveți despre aceste modificări vizavi de conceptul de frumusețe?

Sarcina # 3: Ce părere aveți despre aceste standarde de frumusețe? Care alte standarde de frumusețe din trecut vi se par interesante, șocante, absurde sau exagerate? De ce?



Pentru femeile din tribul Kayan Lahwi (sau Padaung), o minoritate etnica tibeto-burmaneza stabilita in nordul Thailandei, frumusetea consta in alungirea gatului. Ele incep sa poarte o spirala metalica aurita de inele suprapuse in jurul gatului de la o varsta frageda. Primul inel se pune la 5 ani, al doilea la 8 ani, al treilea la 13 si apoi inca doua pana in 15 ani.

O modă chineză care este puțin probabil să mai prindă astăzi a fost bandajarea picioarelor. Această practică a început undeva între anii 618 și 960, în perioada dinastiei Tang. Ideal era ca picioarele unei fete să fie legate cât timp oasele erau încă maleabile. Aceasta se întâmpla între vârsta de 5 și 7 ani. Picioarele erau mai întâi scufundate în apă caldă, pentru a le relaxa. Ele erau apoi legate folosind bandaje de bumbac. Între timp, bandajul împingea vârful piciorului către călcâi. O femeie cu picioarele bandajate nu putea să se miște normal. Ea făcea doar niște pași mici, legănați. Papucii purtați de doamnele cu picioarele legate, considerate cele mai frumoase femei, se numeau papuci Lotus. Papucii Lotus care au supraviețuit ne arată că mărimea medie a piciorului după bandajare era undeva între 13 și 14 centimetri lungime. Aceasta înseamnă că era cu puțin mai mare de mărimea ideală de 7.6 centimetri. Bandajarea picioarelor avea consecințe serioase pentru sănătate. Unghiile netăiate puteau crește în carne și să cauzeze infecții. În unele cazuri, degetele cădeau din cauza blocării circulației sângelui. De asemenea, picioarele bandajate cauzau probleme la șold și la coloană. Totuși, abia în 1928 guvernul Chinei a declarat bandajarea picioarelor ca fiind dăunătoare femeii. Practica nu a fost interzisă de-a dreptul până în 1949.

Alături de egipteni, chinezii au fost una dintre primele culturi care a perfecționat arta unghiilor. Oja de unghii chinezească era colorată cu vopsele vegetale și flori. Acestea erau amestecat cu albușuri de ou, miere de albine și gumă arabică, care avea rolul de a fixa culoarea. Un alt avantaj al ojei chinezești era că aceasta proteja unghiile. Proprietățile întăritoare ale amestecului s-au dovedit folositoare fiindcă unghiile excesiv de lungi erau populare printre clasele de sus. Unghiile puteau să ajungă până la 20 – 25 de centimetri până la instalarea dinastiei Qing. Din nefericire, purtarea unor unghii atât de lungi însemna că nu puteai face mare lucru. Așadar, toți cei cu unghii atât de lungi se baza pe servitori să-i spele, să-i îmbrace și să-i hrănească. Aceasta pentru a evita să se rănească sau să își rupă vreo unghie. Pentru a scăpa de inconvenientul unor unghii lungi, femeile Manchu din dinastia Qing au început să lase să crească o unghie sau două la mâini. Aceste unghii aveau forme elegante și din secolul XIX erau adeseori protejate cu apărători pentru unghii. Acestea erau făcute din aur sau argint și împodobite cu bijuterii.

Mauritania este una din puţinele ţări africane în care fetele şi femeile primesc mâncare mai multă decât bărbaţii familiei. Iar dacă ai o soţie slabă înseamnă că nu îţi permiţi să o hrăneşti. Ca să le asigure o viaţă frumoasă, mamele îşi îndopau fetele şi o mai fac şi astăzi, deşi practica a devenit ilegală. Ba chiar mai mult, există „ferme” în care fetiţele sunt duse la îngrăşat. Fatematou este proprietara unui astfel de loc, unde fetiţe până în 10 ani vin sănătoase ca să plece obeze. Iar ce trăiesc aici, numai ele ştiu cu adevărat. „Le dăm să mănânce multe smochine, mult cuscus şi alte mâncăruri care îngraşă. Le dăm multă, multă apă să bea. Normal că plâng – unele ţipă”, recunoaşte Fatematou. 80 de kilograme la 12 ani Dieta zilnică a unei fetiţe de 5 ani include 20 de litri de lapte şi două kilograme de cuscus amestecat cu două căni de unt. Când varsă sunt obligate să mănânce propria vomă, iar pentru a le convinge să mănânce tot, îngrijitoarele le bat şi le torturează pe fetiţe. La sfârşitul şederii în „ferma”, o fetiţă de 12 ani poate atinge 80 de kilograme, iar la 15 ani va arăta ca o femeie de 30 pentru că grăsimea face ca pubertatea să se instaleze mai devreme.

Sarcina # 4: Plasați pe acest avizier exemple de articole, reviste, spoturi publicitare și reclame care încearcă să influențeze imaginea noastră despre frumusețea exterioară și abordează următoarele:


A) Standarde de frumuseţe promovate de mass media în scop comercial.

B) Frumuseţe artificială împotriva stimei de sine.

c) Perfecţiunea = producţie în masă.

INSTRUCȚIUNI:

  • Puteți plasa 4 tipuri de informații sub forma de notițe pe avizierul digital - alegeți din bara de opțiuni de sus și doar faceți click pe opțiunea selectată, car va apărea automat pe avizier. Noi am plasat deja două video și un comentariu text.
  • Notița cu text simplu
  • Notița cu imagine (poate fi încărcată de pe calculator)
  • Notița cu audio (poate fi un fișier mp3 încărcat de pe calculator)
  • Notița cu video (poate fi plasată sub form aunui link de pe YouTube, de exemplu)