Tema 3.
Comportament sexual responsabil.
Atitudini faţă de debutul vieţii sexuale timpurii.
Vârsta consimţământului
Termeni-cheie: responsabilitate, comportament sexual, drepturi, obligaţii.
Perioada adolescenţei este marcată de stări de confuzie, nesiguranţă, emoţii necunoscute, spirit de aventură, dorinţa de cunoaștere și de afirmare, foarte multe dintre ele datorate descoperirii sexualităţii proprii.
Unii tineri ar vrea să înțeleagă şi să controleze aceste stări, ar vrea să poată face faţă evenimentelor, dar nu ştiu cum, fiindcă nu au avut niciodată grijă de nimic, fiindcă nu li s-a spus că trebuie să se pregătească să fie responsabili, fiindcă nu au avut obligaţii faţă de ei şi faţă de ceilalţi şi, de cele mai multe ori, nu au simţit consecinţele propriilor fapte.
Alţii nu au această dorinţă şi “pornesc la drum” convinși că “cineva”, ca şi până atunci, va avea grijă să facă în locul lor ceea ce este de făcut sau că lucrurile se vor “aranja” de la sine, sau, cel mai rău, nu îşi fac niciun fel de probleme şi se avânta în viața sexuală.
SARCINA 1.
Rezolvă jocul de cuvinte de mai jos pentru a afla mai multă informație utilă despre comportamentul sexual responsabil.
SARCINA 2.
a. Analizează resursele de mai jos și identifică ideile principale care prezintă problema traficului uman cu implicare în relații sexuale și modalități de prevenire ale acestuia în rândurile adolescenților.
Relaţiile sub 16 ani, violul, traficul de ființe umane cu implicare în relaţii sexuale sunt ilegale.
Legea nr.138 privind sănătatea reproducerii din 15.06.2012 Articolul 6 (6)
În cazul minorilor cu vârsta până la 16 ani, consimţământul benevol pentru obţinerea serviciilor de ocrotire a sănătăţii reproducerii este exprimat atât de minor, cât şi de reprezentantul legal al acestuia.
În cazul când este imposibil de a obţine consimţământul reprezentantului legal al minorului şi când serviciile medicale sunt indicate pentru a păstra viaţa şi sănătatea acestuia, este suficient consimţământul său benevol.
În această situaţie, decizia este luată în mod consultativ de către prestatorii de servicii, în interesul superior al minorului, în conformitate cu actele normative ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
În cazul survenirii sarcinii la adolescente, acestora li se garantează şi li se asigură dreptul de a continua studiile în timpul sarcinii şi după finalizarea sarcinii.
b. Creează un buletin informativ online, prin intermediul platformei Smore, care va prezenta problema traficului uman cu implicare în relații sexuale și modalități de prevenire ale acestuia în rândurile adolescenților.
Urmează pașii prezentați în Tutorialul din secțiunea Laboratorul digital de mai jos.
c. Prezintă colegilor buletinul informativ creat.
Laboratorul digital
Tutorial Smore